štvrtok 28. februára 2013

Americký Apple Pie



Krehké cesto a vo vnútri šťavnaté jablká so škoricou.. Priznám sa, že jablkové koláče veľmi neobľubujem, a v kombinácií so škoricou vo mne vzbudzujú skôr hrôzu, tomuto sa nedalo odolať. Ešte kým bol v rúre po byte úžasne rozvoniaval a navyše je aj vzhľadovo pekný, ako z tých amerických filmov :)

Cesto:
350g hladkej múky
230g masla
15g cukru
120-150ml studenej vody
štipka soli

Plnka:
6-7 jabĺk
50g kryštálového cukru
50g trstinového cukru
citrónová šťava (čerstvá)
20g masla
škorica
štipka soli

Najskôr si zmiešame múku z cukrom a soľou, potom do nej pridáme STUDENÉ maslo nakrájané na kocky. Pár pulzami v mixéri spracujeme aby sa to trocha premiešalo. Nie dlhšie ako 15 sekúnd. Potom postupne za stáleho miešania prilievame vodu kým sa cesto nezačne lepiť. Keď je cesto hotové, nemiesime ho, vytvarujeme z neho guličku, rozdelíme ju na dve časti, každú zabalíme do fólie a dáme minimálne na 30min do chladničky. V ceste vám ostanú hrudky masla, ale to má tak byť, nezľaknite sa, celé to vypracovanie by nemalo trvať dlhšie ako 30sekúnd.

Keď je cesto v chladničke ošúpeme si jablká, vyberieme jadrovník a nakrájame buď na plátky, alebo ja som krájala na kocky. Polejeme šťavou z citróna a miešame ich v miske s cukrom,škoricou a soľou. Necháme aspoň 30min odpočívať. Potom ich vysypeme do sitka a necháme šťavu stiecť do nejakej nádoby.

Cesto vyberieme rozvaľkáme, dáme na dno formy. Rozvaľkáme aj druhý plát, odložíme napríklad na papier na pečenie a dáme znova do chladničky. Vodu z jabĺk dáme do hrnca a spolu s maslom privedieme k varu kým nezačne karamelizovať. Potom zmiešame jablká s touto šťavou a vylejeme do formy. Priklopíme druhým plátom cesta a kraje poriadne utlačíme aby nám nevytekala šťava. V strede urobíme hviezdicovité zárezy, aby mala para kam unikať.





Dáme do rúry vyhriatej na 200 stupňov, pečieme cca 30min, potom potrieme vrch koláča roztopeným maslom a pečieme na 180 stupňov ešte asi 20-25 min. Keď koláčik pekne zhnedne je hotový :)

Aha a aby som nezabudla, formu vytrite a vysypte, a pod ňu do rúry dajte plech, alebo alobal, niekedy zvykne šťava z koláča troška vybublávať, tak aby ste nemali všetko zašpinené.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára