štvrtok 7. februára 2013

Cheesecake





Vyskúšala som veľa receptov na cheesecake, ale tento je pre mňa jednoznačne najlepšií Je výborný, dá sa robiť s rôznym ovocím a je veľmi ľahký, takže ho zvládne hocikto. A zaručujem, že kam s ním prídete, bude mať veľký úspech.

500g mascarpone (ricotta, jemný tvaroh, philadelphia, lučina ..)
1konzerva salka
2 vajcia
85ml hladkej múky
vanilový struk (vanilkový extrakt, nie aróma !)
želatína
jahody

100g roztopeného masla
200g sušienok (ja používam BeBe tmavé)


Zomelieme si sušienky, rozpustíme maslo a zmiešame dokopy. Túto zmes utlačíme na spodok tortovej formy, ja používam s priemerom 20cm. Odložíme do chladničky.
Rúru si predhrejeme na 150 stupňov.

Medzitým si vyšľaháme mascarpone so salkom až kým nebudeme mať hladkú zmes. Postupne si zašľaháme vajcia, múku a zrniečka z vanilkového struku (alebo lyžičku extraktu). Robíme to tak, že struk si prekrojíme napolku a špičkou noža vyberieme zrniečka. Keď máme hladkú zmes, nalejeme ju na sušienkový základ.

Pečieme na 150 stupňov cca 70minút. Keď si nie ste istí, či je cheesecake hotový, treba troška potriasť s formou. Koláč by sa mal v strede hýbať, ako želatina. Dôležité je ho neprepiecť. Doba pečenia závisí aj od krémového syra, ktorý použijete. Po vytiahnutí ho treba nechať vychladnúťa dať do chladničky minimálne na 2hod. Potom ho stačí už len ozdobiť jahodami a poliať trocha želatínou, aby sa nám nezošmykli dolu.

Ja ho robím aj s iným ovocím, poprípade uvarím mrazené ovocie (najčastejšie lesnú zmes) s trochou vody a cukrom, a to podávam k samotnému cheesecakeu :)


             Tento je s mega čučoriedkami, a robený z dvojnásobnej dávky vo veľkej forme








3 komentáre:

  1. Ahoj Romie, prosim ta v recepte na Cheesecake mas napisane ze "85ml hladkej muky". Nemala by tam byt ina merna jednotka? Idem dnes skusit urobit tvoju verziu cheescake-u tak prosim drz palce nech sa podari :))) A dakujem ti za skoru odpovedat.

    Majka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. nema nema, takto to bolo v povodnom recepte a preto muku nevazim ale meriam v odmerke, nabuduce ked budem robit tak to prevazim aby to bolo na gramy :)
    drzim palce daj potom vediet ako sa podaril

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Takze cheescake je hotovy, uz sa chladi v chladnicke, ale papat ho budeme az zajtra, takze to ti potom dam vediet, ze ako to chutilo :P

    OdpovedaťOdstrániť