piatok 8. februára 2013
Koláč s pusinkami a lesným ovocím
Tento koláčik je skôr letný, ľahký, svieži. Kombinácia pusniek, krému a ovocia je úžasná.
Pusinky si môžte spraviť doma ( dajú sa samozrejme kúpiť, ale nie je to ono :)
Výhodou je, že sa dá spraviť aj z mrazeného ovocia, aj keď čerstvé .. je čerstvé
Náplň:
3 lyžice vanilkového cukru
400 ml smotany na šľahanie
nastrúha kôra z pomaranča (najlepšie bio)
600g zmesi lesného ovocia
6 snehových pusiniek
práškový cukor
Cesto:
250g hladkej múky
50g práškového cukru
125g masla, chladeného a nakrájaného na kocky
1 veľké vajce, prešľahané
1-2 lyžičky mlieka
Pusinky:
3bielka
275g práškového cukru
120g na jemno zomletých mandlí - lúpaných
Na pusinky si v suchej miske vyšľaháme bielka a postupne k nim pridáme cukor a mandle. Ak sa vám urobia hrudky, zmes ešte raz premixujte. Na dva plechy s papierom na pečenie dávajte malé kôpky a pečte asi 15minút na 160 stupňov. nechajte dobre vychladnúť
Na cesto urobte z múky, cukru a masla mrkveničku, ide to prstami, poprípade pár pulzami mixérom. Pridajte vajce, 1-2 lyžičky mlieka a vytvarujte zľahka do cesta. Vytvarujte guľu zabalte do fólie a dajte do chladničky.
Formu na koláč s priemerom 24cm vymažte olejom. Cesto treba vyvaľkať na cca 5mm. Potom ním vyložte formu a dno poprepichujte vidličkou. Zakryte fóliou a dajte na 30min do mrazáku.
Rúru vyhrejte na 180 stupňov, cesto prikryte papierom na pečenie a nasypte suché fazule (alebo ryžu). Pečte10minút, potom odstráňte papier aj fazule a pečte ešte 10minút. Vyberte a nechate vychladnúť.
Na krém vyšľahajte smotanu s dvoma lyžičkami vanilkového cukru a pomarančovou kôrou. Musia sa na smotane tvoriť špičky, ale bacha aby ste ju neprešľahali. Polovicu ovocia rozmačkajte vidličkou so zvyšným cukrom. Opatrne premiešajte s ochutenou šľahačkou a nahrubo rozlámanými pusinkami. Zmesou naplňte cesto a posypte zvyšným ovocím. Poprášte cukrom a ihneď podávajte.
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára