štvrtok 7. februára 2013

Čokoládové pralinky s citrónovým krémom s bielou čokoládou



Pralinky robím keď mám viac času, lebo je to zdĺhavejšia záležitosť a treba sa s nimi pohrať. Ale chutia vynikajúco a sú aj krásnym darčekom.


kvalitná čokoláda - aká chcete biela, horká, mliečna (ja miešam horkú a mliečnu pol na pol)
60g smotana na šľahanie
10g maslo
1citrón
100g čokoláda biela

Čokoládu na pralinky treba šepciálne temperovať, aby sa v prstoch netopila. Treba k tomu teplomer a najlepšie mramorovú dosku. Na internete je k tomu veľa videí. Ja vám napíšem ako si ich spraviť v domácom prostredí.
V prvom rade si dáme formičky do mrazničky schladiť.


Rozpustíme si čokoládu vo vodnom kúpeli, ale nádoba s čokoládou by sa nemala dotýkať vody. Následnej su necháme trochu ochladiť a potom znova ohrejeme. Horúcu ju lejeme do silikónových formičiek. Formičkami trochu pobúchame aby v nich neostal vzduch. Potom formičky obrátime hore dnom (nad nádobou s čokoládou) a necháme čokoládu stiecť tak, aby ostala len na dne a po bokoch. Znovu dáme schladiť.
Po stuhnutí vlejeme náplň približne do 2/3 (ked máte malé formičky dá sa to robit zdobiacim vreckom s úzkou špičkou). Ja dávam opať chladiť. Nakoniec uzavriem pralinku čokládou a stierkou zarovnám.
Necháme dobre stuhnúť a opatrne vyklopíme.
krémov je strašne veľa, môžte dať dnu aj guločku marcipánu, oriešok, sušené ovocie.
Ja mám tento krém najradšej je kyselkavý a dopĺňa sladkosť čokolády.

Krém: Smotanu a maslo dáme do malého hrnca apridáme nastrúhanú citrónovú kôru. Na malom ohni zahrievame a postupne pridávame citrónovú šťavu. Odstavíme z ohňa, pridáme čokoládu a vymiešame hladký krém.

                   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára