štvrtok 7. februára 2013
Tortička z mandľového cesta
Táto torta je niečo ako bábovka. Ja som ju robila v miniverzii maminke k narodeninam ..
Z tohto množstva spravíte jednu veľkú tortu vo forme s priemerom 22cm, alebo 5-6 malých srdiečkových minitortičiek.
Korpus:
1 citrón
4 stredne veľké vajcia
štipka soli
160g kryštálového cukru
2 kvapky mandlovej arómy
75g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
200g mletých mandlí
Krém:
200-350g čučoriedok
2 balíčky vanilkového cukru
200g smotany na šľahanie
1 lyžica práškového cukru
1 balenie stužovaču
Rúru predhrejte na 160 stupnov. Dno formy vyložte papierom na pečenie.
Citrón dobre poumývajte, nastrúhajte kôru a vymačkajte šťavu. Z dvoch vajec oddeľte bielky a ušľahajte tuhý sneh so štipkou soli. Zvyšné žĺtka pridajte k ostatným vajciam a vymiešajte ich s cukrom, mandlovou aromou a dvoma lyžicami vody do svetlej peny. Potom pridajte 2 lyžičky citrónovej šťavy a citrónovu kôru. V inej miske zmiešajte múku, mandle, rášok do pečiva a pridajte to spolu s bielkovým snehom k vaječnej zmesi. Cesto vylejte do formy a pečete 35-40minút. Po vybratí nechajte 5minút vychladnúť a potom korpus vyberte z formy a presunte na mriežku aby vychladol.
Čučoriedky opláchnite a niekoľko pekných si nechajte na ozdobu. Zbytok rozmixujte s 3 lyžičkami citrónovej šťavy, lyžicou vody a vanilkovým cukrom. Touto zmesou dokladne potrite ešte teplý korpus.
Keď bude cesto chladnúť stred sa zvykne prepadnúť, ale túto priehlbinu zakryjete šľahačkou.
Šľahačku vyšľahajte s práškovým cukrom a stužovačmi, a tortu ňou buď potrite, alebo ju ozdobne nastriekajte pomocou vrecka na zdobenie. Ozdobte cucoriedkami a môžte poprášiť ešte práškovým cukrom.
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára