streda 17. apríla 2013

Torta zo snehového cesta, mascarpone, orieškami a ovocím


Prvýkrát som robila niečo z bielkového cesta.
Vždy som si myslela, že to nemôže byť vôbec dobré, že to bude suché a bez chuti. Ale opak bol pravdou, táto torta je výborná a chuťovo je veľmi ľahká a osviežujúca.
Odporúčam podávať dobre vychladenú.

Na cesto:
6 bielok
1 PL maizeny
štipka soli
200g práškového trstinového cukru (ja som v mlynčeku pomlela klasický na prášok)
100g lieskových orieškov - pomletých
150g kvalitnej čokolády - nastrúhanej

Na krém:
500g mascarpone
600ml smotany na šľahanie
200g kvalitnej čokolády
ovocie

V prvom rade si predhrejeme rúru na 140 stupňov.
Na plech s papierom na pečenie si nakreslite dva kruhy cca 20cm asi 2cm od seba. Budeme piecť 4 pláty čiže budete potebovať plechy dva. Pokiaľ ich nemáte, alebo sa vám nevmestia dva pláty na jeden treba vyšľahať iba polovicu snehu, lebo by vám nevydržal kým sa jedna várka upečie.
Čiže začneme šľahať bielka so soľou na pevný sneh, potom pridáme cukor, prešľaháme, pridáme maizenu, oriešky a čokoládu a opäť prešľaháme.
Rovnomerne rozdelíme hmotu na 4 časti a stierkou ich rozotrieme do predkreslených kruhov. Vôbec nemusia byť kraje ani vrch rovné, práveže to má byť také "len tak " :)
Dáme do rúry a pečieme cca 55minút.
Upečené korpusy treba nechať chvíľu vychladnú, aby papier na pečenie pod nimi uschol, inak vám pôjdu veľmi zle dole. Aj tak dávajte pozor, aby ste ich nepolámali sú veľmi krehké.

Na krém ušľaháme šľahačku, do nej vmiešame opatrne mascarpone. Začneme plniť tak, že na spodok ide jeden korpus, ktorý potrieme roztopenou čokoládou, naňho 1/4 krému a zase ďalší korpus atď.
Skončíme s vrstvou krému na vrchu, kde poukládame ovocie.

Dáme na 2-3 hodinky do chladničky, kým sa nám vrstvy nespoja a bielkové korpusy trocha nezmäknú a môžme podávať.







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára