piatok 5. apríla 2013

Krémový koláčik s karamelom


Obmena klasického cheesecakeu, v ktorom je biela čokoláda, kúsky snickers a vrch je poliaty karamelom. Je to kalorická bomba, ale stačí ho kúsok, lebo je naozaj sýty. Aj keď si myslím, že len pri kúsku neostanete :)

125g sušienok (ja používam klasické Be Be)
50g masla (roztopeného)
500g krémového syra (philadelphia, riccota, mascarpone, poprípade jemný tvaroh)
1 kyslá smotana
3 PL hladkej múky
2 ČL vanilkového extraktu - alebo vanilkový lusk
2 vajcia
300g bielej čokolády
1 konzerva salka, alebo už hotové karamelové salko - to vám dosť uľahčí prácu
1 tyčinka Mars, Snickers


Toto sú ingrediencie na 20cm formu.
Pokiaľ nemáte karamelové salko, je treba uvariť konzervu salka, trvá to asi dve hodiny, preto radšej používam karamelové salko.

Sušienky si rozdrvíme a zmiešame s rozpusteným maslom. Túto hmotu dám na dno tortovej formy a utlačíme. Ja to robím pohárom s rovným dnom aby to pekne držalo a nerozpadávalo sa.
Dáme predpiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 10min. Potom vyberieme, necháme vychladnúť a rúru stlmíme na 140 stupňov.

Medzitým si prešľaháme krémový syr s múkou a vanilkou, pridáme vajce, smotanu a čokoládu, ktorú sme si predtým rozpustili buď v mikrovlnke (treba dávať pozor aby neprihorela!), alebo vo vodnom kúpeli. Miešame, kým nám nevznikne hladká hmota. Na predpečený korpus poukladáme kúsky tyčinky a na to opatrne vylejeme krémovú hmotu. Pečieme cca 50 min, kým nebude koláčik tuhý, stred má byť mierne mäkký a trasľavý, tak ako to býva pri cheesecakeu. Necháme ÚPLNE vychladnúť, najlepšie cez noc, koláč trochu klesne a spevnie. Potom naňho dáme karamel, chvíľu necháme ešte postáť a podávame.

Aby sa vám karamel lepšie roztieral, odporúčam ho tiež mierne zohria, inak je strašne tuhý a zle sa s ním pracuje.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára