štvrtok 13. júna 2013

Jahodovo rebarborový koláč s karamelom


Jahody a rebarbora dokopy .. kto neochutnal, môže lutovať. Kyselkavá rebarbora a sladké jahody, k tomu karamel a sladká posýpka navrch.
Koláčik je jednoduchý a veľmi chutný. odporuúčam ho ale robiť deň dopredu a nechať cez noc v chladničke.

Cesto:
1,5 hrnčeka hladkej múky
1/3 hrnčeka cukru
150g masla
1 PL kakaa

Plnka:
350g jahôd
350g rebarbory
80g cukru

Posýpka:
40g cukru
40g masla
80g hrubej múky
trocha škorice

Karamel:
100g kryštálového cukru
0,5 dcl rumu
1dcl smotany na šľahanie



Všetky suroviny na cesto si zmiešame a rukami vypracujeme na jednotnú hmotu. Ak by sa vám zdalo príliš suché pridajte studené mlieko, alebo vodu, pôjde vám to lepšie. Dáme ho aspoň na 30min do chladničky, zabalené do fólie.

Medzitým si očistíme ovocie, nakrájame na kúsky a zmiešame s cukrom.

Na posyýpku si tiež zmiešame všetky suroviny, má to byť taká "mrkvenička", ktorú vypracujeme rukami.

Cesto vyberieme, rozvaľkáme a prenesieme do formy. Utlačíme a zvyšné cesto odstránime. Ovocie odporúčam zliať, lebo pustí šťavu, aby nám nerozmočila koláč. Potom ho dáme na cesto, to posypeme mrveničkou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov, približne 40min.

Karamel si pripravíme tak, že si rozpustíme cukor, až kým nebude mať karamelovú konzistenciu, prilejeme mierne ohriatu šľahačku a potom rum. Treba pri tom stáť a stále to miešať, aby sa nám to nepripálilo.

Upečený koláč prelejeme vychladnutým karamelom a dáme na noc do chladničky.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára