streda 15. mája 2013

Jahodový tart s domácim vanilkovým pudingom


Chcela som spraviť niečo ľahké, rýchle, dobré a ovocné. A myslím, že mi to celkom vyšlo.
Domáci vanilkový puding, jahody a krehké maslové cesto sa hodia práve na tieto teplé slnečné dni.
A keď už sú domáce jahody .. nie je nad čím rozmýšľať.

Cesto:
250g hladkej múky
50g práškového cukru
125g masla
1 vajce
1-2 lyžičky mlieka

Puding:
6 žĺtkov
1/5 šálky cukru
4PL kukuričného škrobu
1ČL vanilkového extraktu
štipka soli
1 šálka mlieka
1 šálka smotany na šľahanie
1 vanilkový lusk

jahody na ozdobu


Vajcia s cukrom, soľou, škrobom a vanilkovým extraktom prešľaháme dohladka. Mlieko so šľahačkou a dreňou z vanilkového lusku privedieme k varu a odstavíme z ohňa. Za stáleho miešania opatrne prilievame do mlieka vaječnú zmes a na miernom ohni miešame, kým nebudeme mať konzistenciu ako puding.
Necháme vychladnúť. Ja som robila puding z dvojnásobnej dávky. Vyšla mi plnka na celý tart a ešte aj niečo ostalo.

Suroviny na cesto si spracujeme, vytvarujeme guľu, zabalíme do fólie a dáme minimálne na 30min do chladničky. Potom si ho rozvaľkáme na pomúčenej doske, prenesiem do formy, poprepichávame vidličkou, a pečieme naslepo so záťažou vo vyhriatej rúre na 170stupňov cca 15min.
Potom záťaž odstránime a pečieme cca ďalších 15min. Keďže koláč už do rúry nepôjde, musí byť cesto úplne upečené.

Po vychladnutí naplníme cesto pudingom a necháme stuhnúť v chladničke. Potom nakrájame jahody a ozdobíme. Ja som si urobila práškovu želatínu a štetcom namočeným v nej som potrela jahody aby sa leskli.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára