utorok 19. marca 2013
Veľkonočný veniec
Keďže všetci robia na veľkú noc barančekov a zajačikov a podobné stvorenia, ja som sa rozhodla urobiť veniec, ktorý pripomína vianočku, akurát su v ňom nejaké tie dobroty navyše a je skutočne veľmi dobrý. Či samotný, alebo s maslom a kakaom. Príprava je trošku zdĺhavá, ale stojí za to.
Opäť pripomínam, že hrnček má 250ml.
Cesto:
1/2 kocky droždia (20g)
3/4 hrnčeka mlieka (musí byť také teplejšie)
3 PL lyžice cukru (ja som použila hnedý)
1/4 hrnčeka roztopeného masla
1 1/2 ČL soli
2 vajcia
kôra z 2 menších citrónov
3 1/2 hrnčeka hladkej múky
1 ČL muškátového oriešku
Plnka:
4 PL (kľudne kopcom) sušených brusníc
4 PL sušených čerešní - dajú sa použiť aj hrozienka ak nemáte
7 PL lyžíc masla - to treba nechať úplne zmäknúť
1/3 hrnčeka hladkej múky
3/4 hrnčeka mandľových lupienkov
3 PL cukru
1 ČL citrńovej kôry
Začneme tým, že deň vopred si namočíme čerešne a brusnice buď do rumu, alebo do nejakého likéru. Ja som použila biely rum.
Pripravíme si kvások, ja ho robím tak, že zmiešam kvasnice, lyžičku cukru, lyžičku hladkej múky, miešam na kašičku, potom pridám teplé mlieko (pozor nemôže byť studené, ani horúce) a zamiešam všetko dokopy. Prikryjem utierkou a nechám na teplom mieste cca 30minút.
Keď máme kvások hotový, zmiešame si všetky veci na cesto, pridáme kvások a vypracujeme cesto. To potom posypeme trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca hodinu.
Kým cesto kysne zmiešame všetky suroviny na plnku.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik cca 20x80 cm. Na cesto dáme plnku, ale neťaháme ju až do krajov. Potom zatočíme ako štrúdľu, samozrejme točíme z dlhšej strany. Nakoniec ju nožom prerežeme na polovicu pozdĺž, čiže vzniknú dva pásy, ktorým bude "vidieť plnku".
Teraz už len treba zapliesť tieto dve rolády ako vrkoč, stočiť do venca a dať na plech s papierom na pečenie. Prikryjeme utierkou a necháme ešte cca 45minút dokysnúť.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov 25minút do zlata. Ja som veniec v strede pečenia potrela maslom, môžte kľudne aj vajcom, aby bol lesklý. Necháme vychladnúť, pocukrujeme a podávame :)
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára